Zuid Vietnam
Het eerste wat ons opvalt als we, na een vlekkeloze vlucht, aankomen in Saigon (Ho Chi Minh City) is dat de straten zo schoon zijn in vergelijking met China. Je kunt met een gerust hart op je havaianas rond lopen zonder meteen zwarte voeten te krijgen! Direct daarna valt ons de hoeveelheid aan scooters op. Een grote stroom van brommende Honda's waar geen eind aan komt; het zijn er echt duizenden. Oversteken in Vietnam is dan ook echt een uitdaging. Je zult nooit een lege straat aantreffen dus de meest doelmatige manier van oversteken is gewoon de straat oplopen en hopen dat de scooters langs je heen rijden! En, vooral NIET stil staan want dan weet niemand meer wat je van plan bent. Na het verkeer geobserveerd en overleeft te hebben zijn we naar een lokale markt gegaan; de Ben Thanh market. Dit is een overdekte, volgepropte markt waar je vanalles kunt kopen. Van kleding tot garnalen en van theesetjes tot noodlesoep; echt alles is er te koop.
De tweede dag in Saigon hebben we een georganiseerde tour geboekt naar de Cu Chi tunnels. Als je door Vietnam reist, kun je niet om oorlog heen. Het land heeft een lange geschiedenis van oorlogen met de Chinezen, de Fransen, de Japanners, een oorlog tussen het zuiden en het noorden van het land, en de bekendste oorlog van 1960 tot 1975 met Amerika. Rondom Saigon ligt een netwerk van smalle tunnels wat door de Viet Cong gebruikt is tijdens de Vietnam oorlog met Amerika. De tunnels zijn echt bizar klein en je kunt er alleen maar doorheen kruipen op handen en voeten. Buiten de tunnels zijn ook verschillende boobytraps te zien die de Viet Cong in de omgeving uitzette. Aan het eind van de tour kregen we de mogelijkheid om met diverse geweren te schieten. Het is een beetje vreemd om dit hier te kunnen doen maar Sjoerd heeft de mogelijkheid toch gegrepen om met een M16 te schieten.

Tijdens de tour hebben we twee Nederlanders leren kennen (Peter en Tim) die al aan het einde van hun vakantie waren. Omdat ze nog wel wat tips over Vietnam voor ons hadden, hebben we 's avonds afgesproken om wat te gaan drinken. ‘Wat gaan drinken' was echter zo gezellig dat het eindigde in een hoop cocktails en vier zatte Brabanders! We hebben de dag erna dan ook maar gebruikt om onze katers te verwerken....
Een twee-daagse tour door de Mekong delta was het volgende wat bij ons op het programma stond. Omdat de tour kleinschalig is en we maar met ongeveer 10 personen zijn heeft het gelukkig geen ‘we lopen met z'n allen achter de gids aan' gehalte. Na een behoorlijke busrit richting My Tho zijn we over gestapt op een bootje om een fabriekje te bezoeken waar men kokossnoepjes maakt. Hier kon tevens rijstwijn en snakewine geprobeerd worden. Juist ja; slangenwijn! Esmee slaat over, maar Sjoerd ruikt de alcohol en wil dit wel eens proeven! Na een fietstochtje op eigen gelegenheid over het platteland en een boottochtje door de mangrove eindigden we bij een imker die in zijn achtertuin een boa in een kooi heeft liggen. Of we deze even vast wilden houden? Dit keer is Esmee de held van de dag!

Nadat we van de schrik bekomen waren werd het tijd voor wederom een lange bustrip richting Can Tho, waar we in een homestay bleven slapen. Bij aankomst hingen de hangmatten al klaar en zat er een klein Vietnamees mannetje op zijn gitaar te spelen. De dag had niet beter kunnen eindigen!
Onze tweede dag begon om zes uur 's morgens met een koude douche. Maar ook met een heerlijk ontbijtje aan het water van de delta! Het is bijzonder om te zien hoe het leven rondom het water langzaam op gang komt. De rede voor ons vroege vogel gedrag is het bezoek aan de floating market; een drijvende markt waar men voornamelijk groente en fruit verkoopt. Deze markt is vooral 's ochtends vroeg vol bedrijvigheid. In de omgeving van de floating market bevinden zich diverse noodle- en rijstfabriekjes waarvan we er twee bezoeken. Ook hier gaat nog erg veel met de hand en zijn machines zeldzaam. Zakken rijst van minimaal 60 kilo worden zo op de rug genomen en naar de andere kant van de warme en benauwde fabriek gesjouwd. Van Arboregels of het zogenaamde ‘rugboekje' heeft men hier nog nooit gehoord! Nadat we op de boot gestapt zijn voor het laatste gedeelte van de tour begint het ontzettend hard te regenen. Het houdt ook niet meer op en we zijn erg blij dat we onze regenponcho's bij ons hebben om toch nog droog bij de bus aan te komen.
De volgende ochtend besluiten we dat we de afgelopen anderhalve maand genoeg de toerist uitgehangen hebben en we nemen een bus naar Mui Ne. Dit is een klein paradijsje aan de oostkust van Vietnam. We nemen ons voor om de komende vier dagen vooral even helemaal niets te gaan doen. Lekker in de schaduw van een palmboom op het strand of aan het zwembad liggen met een boekje erbij en de ipod op! HEERLIJK!!!!!

Af en toe onderbreken we het relaxen om een hapje te gaan eten maar verder dan ons resort komen we nauwelijks. Toch wagen we ons aan twee kleine uitstapjes; de Fairy Spring en de rode zandduinen. Bijna schuin tegenover ons resort begint de Fairy Spring. Dit is een beekje op enkelhoogte waar je, tussen de prachtige rode zandduinen, doorheen kunt lopen richting een waterval. Een lekker verfrissende wandeling en absoluut de moeite waard! Aan het eind van de derde dag huren we bij ons resort een scooter en rijden via het vissersdorpje richting de rode zandduinen waar we van de zonsondergang genieten en compleet gezandstraald worden.
Na vier dagen relaxen is onze harde schijf weer helemaal leeg en de accu opgeladen. We zijn klaar voor de bus naar Dalat. Dat hebben we geweten.......
Hey! Wat leuk dat jullie zo actief zijn op jullie sjoersenesmee.reismee.nl! Echt super leuk om de ervaringen te lezen. En de bijbehorende foto's en films zijn ook zeker de moeite waard. Zo lijkt t af en toe net of we toch even heel dicht bij jullie zijn :-)
Vanuit het Brabantse verder geen bijzonderheden. Tasch en ik drinken er binnenkort 1 (of een paar ;-) op jullie!
Dikke kus,
Vief
Hey!
Wat een natuur, prachtig!!!! dat verhaal en die foto van die slang vond ik geweldig, maar er kon niet echt een lachje van af hé Esmee?! Echt gaaf, en hoe smaakte die snakewine Sjoerd??
Vietcong was zeker erg indrukwekkend!
Groot gelijk dat jullie een paar dagen geralexed hebben, moet op z'n tijd ook gewoon.
foto's zijn weer helemaal geweldig.
heel veel liefs Yuut
Ha Esmee!
Eindelijk even tijd om heel even van je reis mee te genieten! Leuk man zo'n boa..echt de nieuwste mode..helemaal 2010 al! Nu nog een stralende lach erbij en geen collega die nog bij je in de buurt durft te komen...haha!
Stuur een beetje zon deze richting uit...! Lekker genieten verder, ik ga weer aan het werk. Esmee er is nog niets veranderd dus blijf nog maar even lekker weg!
Groeten,
Marike
Hoi Lieverds,
Heerlijk om jullie verhalen te lezen! Zijn zelf een aantal dagen weggeweest met ons bootje! Geen wereldreis helaas :(!
Tot skype
Dikke kus van ons allemaal
Jeroen & Marijke & Isabelle
Heey wereld reizigers,
zo te zien en te lezen hebben jullie de tijd van je leven.
Tis echt grappig om zo jullie avonturen te kunnen volgen.
die slang om je nek is echt wel lef hebben.(ik zou het niet gedaan hebben)
en sjoerd kan zich nu officieel krijger noemen na zijn schiet ervaring.
anyway: veel plezier nog daar en have fun.
jullie missen hier niks. greetzz Bob & Imke
Ziet er goed uit GI Sjoerd met je gun :-) Ben nu een maandje in NZE, mocht je iets willen weten of willen afspreken dan laat het ff weten. [email protected]. Veel plezier met reizen verder, gaat idd niet altijd van een leien dakje maar komt uiteindelijk allemaal wel goed. Erik
Hee! Nou we hebben geboekt ;)! Bij een ander backpackers hostel! Voor 90 dollar, goed te doen.. Ze wilden ons ook in een nachtbus willen zetten naar Danang, maar we toch ( na jullie ervaringen) voor een trein hebben gekozen.
Veel plezier bij het duiken en leuk jullie gesproken te hebben.
Vincent en Elke
Hey Sjoerd en Esmee,
Wij hebben zojuist ook even stiekum op jullie site gekeken en voornamelijk de verhalen van zuid vietnam gelezen. We hebben lang getwijfeld werd het nou China, Maleisie & Borneo of toch Vietnam. Uiteindelijk hebben we besloten 28 december naar Saigon te vliegen voor een rondreis door zuid vietnam. Wat een geweldige verhalen van jullie allemaal, wij dromen nu al langzaam weg.
Blijf genieten!!!
Groetjes
Stan & Yvonne
Hoi Sjoerd en Esmee,
Wat een geweldige avonturen beleven jullie! Echt om jaloers op te zijn. De verhalen zijn super om te lezen. Ik wens jullie nog heel veel plezier!
Sjoerd, ik kan alleen maar zeggen: je had gelijk! Vandaag is mijn laatste werkdag in Dordt. Ik ga fulltime aan de slag bij Tante. Als je terug bent in NL zien we elkaar hopelijk nog eens!!!
Heel veel groetjes,
Sandra
Hé luitjes!!
Volg jullie nog af en toe! Geniet echt volop! 't is echt verschrikkelijk om weer terug te zijn...! oja, en de start van Lowlandskaartjes zijn begonnen, heb m zelf al binnen! Zou gaaf zijn om dan samen een biertje te drinken op Low!!
Liefs Tess (vietnam)