Op stap met de Easy Riders
Wij nemen onze woorden terug over de slaapbus. Eerder zeiden we namelijk al nooit meer een slaapbus te nemen. Toch zijn we er weer in terecht gekomen! We hadden een touringcar-bus geboekt van Mui Ne naar Dalat. Een route van 140 km waar we 4 uur over zouden doen. We begonnen onze reis in een klein busje en halverwege werden we ergens afgezet om te wachten op een andere bus. En ja, hoor... we zagen hem aan komen rijden: ‘de slaapbus'. Natuurlijk kregen wij weer de achterste bedden in de bus, waarbij 5 mensen naast, of beter gezegd half op elkaar liggen. De beloofde 4 uur durende trip duurde daarnaast uiteindelijk 9 uur. En ja, de Vietnamese slaapbussen zijn net zo verschrikkelijk als de Chinese!

Na aankomst in het hostel in Dalat hebben we gelijk een 5 daagse tour geboekt met de Easy Riders door de Central Highlands. Een tocht van Dalat helemaal naar Hoi An, wat 850 km verderop ligt. Easy Riders zijn Vietnamese motormuizen die erg veel kennis over de omgeving hebben. Ze nemen je graag mee achterop hun motor, waarbij je bagage ook op de motor gebonden wordt en tevens als rugsteuntje dient. Vooraf hadden wij allebei een zeer hoge verwachting van deze trip, juist omdat je echt weg bent van het toerisme en op de meest bijzondere plekken komt.
's Avonds spreek je de tour af en betaal je ook gelijk een behoorlijk gedeelte aan. Achteraf beseffen we ons dat het nog maar de vraag is of ze je dan ook 's ochtends wel op komen halen. Gelukkig zijn onze Riders Mui en Thanh te vertrouwen en staan ze de volgende dag netjes om 8 uur op ons te wachten. We beginnen deze eerste dag bij het crazy house in Dalat zelf. Dit is een architectonisch hoogstandje, wat in 1990 ontworpen is door de dochter van een of andere Vietnamese minister. Ze heeft in Rusland architectuur gestudeerd en is daarna met dit nogal bijzondere project aan de slag gegaan. Het is met recht een vreemd huis te noemen.
Eigenlijk zijn we vrij snel na dit huis vertrokken richting de ongerepte omgeving van de Central Highlands. Een gebied waar geen enkele toerist te ontdekken valt en waar je het echte Vietnamese leven nog ziet. Een gebied waar de kinderen lachend naar je zwaaien en oudere mensen verbaasd naar je westerse gezicht kijken. Een gebied waar men nog echt verbaasd is over onze lichte huid, de grote voeten van Sjoerd en de beharing op zijn armen. Ook een gebied waar je met open armen ontvangen wordt bij minority-stammen die zo arm zijn, maar toch hun rijstwijn en bananen uit de kast halen, speciaal voor jou.

We beseffen ons hoe bevoorrecht dat we zijn om dit allemaal mee te mogen maken! Het is moeilijk te omschrijven hoe geweldig veel indruk deze trip op ons gemaakt heeft. We hebben zoveel gezien en mee gemaakt. We hebben onder andere koffie- peper- en rode curryplantages's bezocht. We hebben diverse enorme watervallen gezien. We zijn gaan kijken in een zijdefabriek en een bezemmakerij. Van een typisch Vietnamese begraafplaats naar een 91 jaar oude oorlogsveteraan. Van diverse minority dorpen, via de Ho Chi Minh trail en Charlie Hill naar de dichtbegroeide regenwouden. Onderweg op de motor vliegt het ene na het andere fotomoment aan je voorbij. Kortom een fantastische, niet te vergeten trip achterop de motor. Vanaf dag drie begint het helaas onophoudelijk te regenen waardoor wij kompleet ingepakt in een regenpak achterop de motor zitten. Dit mag de pret niet drukken; al is het wel jammer dat alle fotomomenten voorbij schieten zonder dat we ze kunnen vastleggen.
Op de vijfde en tevens laatste dag van onze tocht komen we aan in Hoi An. Een authentiek dorpje wat bekend staat om zijn lampionnetjes aan de huizen. Omdat ten zuiden van Hoi An een paar dagen ervoor een tyfoon langs geraasd is (vandaar onze vele regen), ziet het dorpje er een stuk minder interessant uit. Veel straten zijn onder water gelopen. We besluiten hier dan ook maar twee dagen te blijven. De laatste dag is het weer droog en verkennen we de omgeving met een scooter.
We reizen per trein door naar Hue waar we de tombes van keizer Tu Duc bezoeken en Esmee eindelijk weer eens geshopt heeft. Ze is helemaal blij met haar nieuwe korte broek en shirtje; en dat voor maar 20 euro! Zo goed als Hue begon, zo slecht eindigt het. Er vind zich een kleine ramp plaats. Esmee laat in een onoplettend ogenblik haar spiegelreflex camera op de grond vallen! Het gevolg is een hoop stress en een kapotte lens. Gelukkig blijkt de camerabody zelf niet kapot te zijn. Maar ja, zonder lens op de camera geen foto´s. En dat terwijl we voor de volgende dagen Halong Bay op het programma hebben staan. Een zeer fotogeniek stukje Vietnam! Esmee is compleet van de leg en Sjoerd rijdt het hele stadje af op zoek naar een fatsoenlijke camerazaak. Helaas zonder resultaat. We besluiten dan ook om onze route om te gooien en eerst richting Hanoi te treinen voor een nieuwe lens. Ons al gekochte treinkaartje richting Halong Bay kunnen we gelukkig nog omruilen.
En terwijl de bananenbomen, tapiocaplanten, kleine dorpjes en waterbuffels aan ons voorbij schieten, komen we dichterbij Hanoi waar we hopelijk een oplossing vinden voor onze kleine ramp.....
Succes met de zoektocht naar n geschikte lens! Halong Bay moet op de foto hoor!!
Liefs Ivje & Robbie
Hee Esmee en Sjoerd,
Eindelijk dan even een bericht van mij. Ik hou jullie natuurlijk wel in de gaten en het klinkt allemaal erg interessant hoor! Natuurlijk ben ik jaloers, maar goed... ik ben net terug uit Jordanie en zorg gewoon dat ik weer een volgende reis boek, voelt ook lekker :-)
Geniet er van en ik zal jullie blijven volgen! Veel plezier!!
Wauw wat een verhaal...zo gaaf om op deze manier een echte inkijk in de vietnamese cultuur te krijgen!
Ik heb nog een andere oplossing voor de het lens-probleem: als ik nu eens op het vliegtuig stap en jullie mijn DSLR met lens kom brengen ;-)
Succes en plezier in Hanoi!
Liefs Roger
Hey luitjes!!!
Wat een belevenis weer zeg! Ik hoop dat jullie onlangs een nieuwe lens hebben gevonden. Jeetje dat was echt balen zeg!! de omgeving is weer erg prachtig wat jullie hebben laten zien, toppie.
Liefs Yuut
Hey!
Wat leuk om te lezen! Door jullie verhalen herbeleven wij onze reis door Vietname ook weer!
Balen van je objectief!!! Wel zo verstandig ja om eerst naar Hanoi te gaan, zeker te weten dat ze daar goede objectieven hebben!
Have fun daar verder!
x van ons
Wat een pech!! Klote zeg van de camera!!! Effe een vraagje... hoe hebben jullie dat met de easyriders geregeld en hoeveel hebben jullie ervoor betaald? Wij komen de 20ste aan in Hanoi. Zijn jullie er dan nog?
Liefs!
Hoi Sjoerd en Esmee,
Mooie verhalen en schitterende foto's!!!
Ik hoop dat de knalpijp van Sjoerd zijn motor het deze keer wel gehouden heeft!
Blijf genieten,
Pol Nabben
heey luitjes!
mm wat een pech! weet ook nog wel een oplossing voor je camera probleem: kom ff met het vliegtuig naar Boxmeer, de rest mag je zelf invullen Sjoerd... ;)
maargoed...erg vervelend! hoop dat het inmiddels is opgelost, zodat jullie verder kunnen met de reis en gave momenten op foto's vastleggen...
heel veel succes en geniet van Vietnam! mooi land, als ik ons papa en mama moet geloven en jullie verhalen natuurlijk!
liefs uit Boxmeer en Nijmegen
Hoi,
Wat een geweldige tocht hebben jullie weer gemaakt. We genieten weer van al jullie verhalen.
Kan me helemaal voorstellen dat je van de kaart bent door de lens. maar in een land met heel veel spleetogen die overal foto's van maken moet het toch goedkomen!!! en anders wordt het een omweg Japan...
Ik wil nog veel meer vragen en schrijven dus ga je maar eens even een mail sturen.
Tot snel lieverds!
Groeten Natascha en Roel
hee!!
Leuk, je krabbel op onze site.. ik houd die van jullie ook goed in de gaten.. Wij gaan over paar dagen richting Sydney voor enkele dagen en dan naar Bangkok, om daar te beslissen welk(e)' land(en) we in Azie nog willen doen voor we naar India gaan... Borneo vonden wij helemaal geweldig, al het moois daar zie je maar zelden!! Geniet!1 Nieuw Zeeland was heerlijk, zo met campertje! We hebben gezien wat we wilden zien en hebben echt zin om verder te gaan... Hoop dat het jullie ook gaat bevallen! Camera al gemaakt? Wij hebben ook nog steeds een kapotte lens, echt balen... thuis maar laten repareren. Geniet er nog van en we houden mekaar op de hoogte!
liefs nina
Hee!
Net een heel bericht getypt, is t weer weg geloof ik... Leuk, je reactie op onze site! We houden die van jullie ook in de gaten, leuk allemaal! Nieuw Zeeland was heerlijk en mooi, zeker met de camper is super bevallen! Hebben nu wel gezien wat we wilden zien en hebben zin om verder te reizen. Over paar dagen richting Sydney en omgeving en op 3 december naar Bangkok, om daar te beslissen welk aziatisch land of landen we nog willen gaan doen (weten vietnam nog niet zeker.... jullie belevenissen zijn wel super gellof ik!), voor we naar India en de Malediven gaan.. T gaat hard bij ons nu.... Borneo vonden wij trouwens helemaal geweldig, wat je daar allemaal ziet, maak je maar zelden mee... GENIET!! jullie hebben nog een hele tijd te gaan geloof ik... ben jaloers!!
Liefs Nina
Hallo Sjoerd en Esmee,
Vanochtend met onze Geert gepraat, dus nu maar weer eens een berichtje van ons. Heel fijn om in jullie verhalen te lezen dat jullie het zo naar je zin hebben. Geniet er nog maar van.
Heel veel groetjes uit Hilvarenbeek!!
Jullie raden het nooit! We hebben net een drie daagse tour geboekt bij jullie easyriders richting Saigon.. We vertrekken morgen.. Haha Mui noemt Elke de hele tijd Esmee! Ze waren erg enthousiast om te horen dat jullie hun aanbevolen hadden...
Zijn jullie al aan het duiken?
Liefs!
Heey Sjoerd en Esmee,
Wat een gave verhalen zeg! Prachtig, zie sjoerd al helemaal opgefrommeld zitten bij die voorstelling in zo'n klein aziatisch stoeltje . Hahah daar wordt je niet vrolijk van! Verder goed te horen dat alles goed gaat. Trouwens tommy (die indische vriend van mij) is vrijdag ook vertrokken naar vietnam, wel grappig.
Have fun en neem zo'n zwijn mee voor mij als jullie terug komen.