Diepe wateren en hoogtepunten in de jungle van Borneo
Onze 'planning' geeft ons drie weken de tijd om Maleisië te leren kennen. Vooraf hadden we besloten om alleen het Maleisisch schiereiland in het westen te verkennen. Door de vele positieve verhalen over Maleisisch Borneo hebben we ervoor gekozen om onze drie weken met name hier door te gaan brengen. Vanuit Hanoi in Vietnam vliegen we in vier uur eerst naar Kuala Lumpur. We belanden in een guesthouse midden in de wijk Chinatown en verbazen ons over de vele nationaliteiten en godsdiensten die hier aanwezig zijn. Je ziet natuurlijk de voor ons inmiddels vertrouwde Chinese spleetogen, maar daarnaast leven hier Indiërs, Moslims, Westerlingen en natuurlijk Maleisiërs harmonieus samen. Kuala Lumpur doet ons, buiten de Petronas Towers, niet zo heel veel. We gebruiken de drie dagen die we er zijn dan ook voornamelijk om onze harde schijf weer even leeg te maken en de accu op te laden. De Starbucks en Haagen Dazs zijn blij met ons. Maar de eetstalletjes op straat met de meest geweldige saté slaan we zeker ook niet over!
In Maleisië kent men een heel bijzondere manier van schoonheidsbehandeling: de Fish Spa. Dit houdt in dat je met je voeten en onderbenen in een bad met vissen zit, die de dode huidcellen van je huid eten. Wij hadden dit al eens op tv gezien bij Yorin travel maar dat was met hele kleine visjes. Wij namen echter het bad met de grote vissen. In het begin vonden we het griezelig want als je je voeten boven het water hield, kwamen de vissen al naar de oppervlakte om hun voedsel te verwelkomen. Toen we het idee van vissen hangend aan je been naar de achtergrond hadden geschoven, gingen de voeten in het water. Het kietelt echt enorm en af een toe schop je zelfs in een reflex een stuk of twintig vissen weg!

Na drie dagen Kuala Lumpur is het tijd om het vliegtuig te pakken naar Maleisisch Borneo waar ons een reünie met Thijs en Patricia staat te wachten. We hebben elkaar anderhalf jaar geleden in Thailand ontmoet en zijn nu toevallig ook weer tegelijkertijd op wereldreis. Heerlijk om na ruim twee maanden reizen twee vertrouwde gezichten te zien! De eerste avond staat dan ook in het teken van eten, bier drinken (jaja, ook Esmee) en een potje poolen.
Borneo staat vooral bekend om zijn uitgestrekte regenwouden, palmolie plantages en natuurlijk de beelden van het WNF over de dieren die er nog in het wild leven. Wat wij niet wisten was dat een van de mooiste duikplekken ter wereld ook in Borneo te vinden is. Esmee zag dit als een uitgesproken kans om te leren duiken. Ze haalt Sjoerd over om samen de driedaagse PADI open water cursus te gaan volgen. De eerste dag is nogal zwaar omdat deze dag in het teken staat van de theorie. We verblijven dan ook helaas de hele dag in een klaslokaal om video's te kijken, boeken te lezen en opdrachten te maken (boring....). Dag twee en drie zijn de ‘natte' dagen en we liggen ook daadwerkelijk de hele tijd in het water. Esmee heeft met name de eerste dag behoorlijk moeite met het klaren van haar oren en het lijkt er even op dat zij haar linkeroor niet kan klaren. Gelukkig neemt onze duikinstructeur, Julian voor alles de tijd en gaat het al snel beter. Op onze laatste dag en ook daadwerkelijk onze laatste duik zien we, als slagroom op de taart, een zeeschildpad vlak voor ons voorbij zwemmen! Wat een bijzondere ervaring op 16 meter diepte!

Om te vieren dat we geslaagd zijn, duiken we 's avonds de kroeg in. Hier hebben we ons over laten halen om de volgende dag nog een dag te gaan duiken in Sipadan. Deze duikplek staat in de top tien van de mooiste duikplekken ter wereld. Onder het motto van: 'nu we er toch zijn', kunnen we dit dus eigenlijk niet overslaan. Het kost een paar centen maar...... het is absoluut de moeite waard geweest! Zodra we het water in gaan hebben we het gevoel midden in een aquarium te zijn beland. Het water is bizar helder en het koraal oogverblindend mooi. We zien de meest geweldige vissen om ons heen zwemmen en al na 5 minuten zwemmen er twee White Tip haaien op enkele meters afstand voorbij! Gelukkig zijn deze haaien niet gevaarlijk en kun je dus met een gerust hart dichtbij komen. Het blijft niet bij deze twee kanjers; we zien er tijdens de drie duiken van die dag regelmatig een op ons af zwemmen. Ook zien we nog behoorlijk wat zeeschildpadden van anderhalve meter lengte en ongeveer 300 kilo! Kortom, een dag om NOOIT meer te vergeten!!!! We beseffen ons wel dat we hoogstwaarschijnlijk voor de rest van onze duikcarrière verpest zijn....
Na een week in Semporna verruilen we de onderwaterwereld voor de dichte jungle van de lower Kinabatangan. We boeken een jungletocht voor drie dagen en verblijven midden in de jungle in een lodge aan de rivier de Kinabatangan. Dagelijks maken we twee boottochten (om 6 uur en om 16 uur) en lopen we overdag een tocht van drie uur door de bush bush. Aangezien het regenseizoen in Borneo is, regent het veel. De jungle is dan ook behoorlijk warm en vochtig en zit vol met muggen en bloedzuigers. Daarnaast stap je van de ene modderpoel in de andere, waarin je soms zelfs tot een halve meter wegzakt.
Tijdens de boottochten heeft Esmee constant het melodietje in haar hoofd van de reclames van het WNF. Je waant je echt in deze reclames met de mackaken, probosis monkeys, hornbills, krokodillen en ijsvogels om je heen. We zijn zo enthousiast dat we na de derde dag nog een extra dag bijboeken. We kunnen gewoon nog geen afscheid nemen van de jungle. Als klap op de vuurpijl zien we op deze laatste dag 's morgens vroeg twee wilde orang utans en 's middags een kudde olifanten op 5 meter afstand. Gelukkig zitten wij wel in ons bootje!

Woensdag 2 december nemen we een bus naar Sepilok en crashen daar in een leuk guesthouse. De volgende ochtend gaan we naar het rehabilitatie centrum voor orang utans waar we deze apen nogmaals van dichtbij kunnen bekijken. Woorden zijn overbodig; de foto's zeggen genoeg!
We zijn nu weer helemaal bij met onze verhalen en foto's. De videofilmpjes van de afgelopen tijd volgens snel! Voor iedereen alvast een fijne Sinterklaas!!!!
Super dat jullie het zo ontzettend tof hebben gehad op Borneo. Wat is jullie volgende uitdaging?
Wij gaan 2 dagen naar Halong Bay en dan vliegen we terug naar Thailand om een tijdje op een klein eilandje te zijn. Veel plezier verder en zien jullie vast weer ergens.
hey, Zo geweldig dat jullie de site zo goed bij houden. En ook zo boeiend en leuk om te lezen enne van de foto's kan ik geen genoeg krijgen zeker deze ronde. De zeeschildpadden.... echt super.
1 ding is zeker jullie genieten volop en groot gelijk, een reis om nooit meer te vergeten.
groetjes Claudia
Het is alweer een tijd(je) geleden dat we hebben gereageerd, maar nu na een druk Sinterklaasweekend met ons gezin hebben we jullie verhalen en foto,s weer eens goed bekeken. Wat een mooie reis! Proficiat met jullie duikbrevet, Martha heeft ons hierover al geinformeerd. De pracht van de zee-natuur van zo dichtbij beleven is iets wat nooit meer uit jullie herinnering zal verdwijnen. Om "Apetrots" op te zijn.
Zoveel verschillende culturen, die je van dichtbij laten zien dat we best heel zuinig moeten zijn met wat wij als westerlingen allemaal hebben.
We hopen dat het vervolg van jullie reis jullie nog veel moois zal gaan brengen. We blijven jullie "volgen".
Dikke kus van ons en onze kiendjes en blijf gezond.
Duiken in Borneo, wij zijn jaloers.
Wat maken jullie veel mee, heerlijk om mee te kunnen lezen. Wij krijgen zin in een verre reis.
Vele groeten uit Hilvarenbeek!!
Lieve schatten, Jacklin is weer terug en aan het bijlezen van de avonturen die jullie beleefd hebben toen ik zelf weg was. Zal nog even duren voordat ik bij ben, maar ik geniet van jullie verhalen en foto's. Dikke kus van mij voor jullie.
Zelfs Roel wil weer met een rugzak weg als hij deze verhalen leest....
Ik zou zeggen ga zo door dan zit er voor mij misschien ook weer een reisje aan, haha.
Lieve Schatten, we missen jullie hier maar zijn vooral ook erg jaloers op wat jullie allemaal zien!!
Dag en schrijf maar snel weer!!
hey sorry dat ik nu pas reageer, maar beter laat dan nooit.
Bedankt voor het geweldige verhaal. Gaaf zeg dat duiken, en dan nog zoveel kunnen zien. Jaja die jungle is helemaal geweldig. Als ik op animal planet kijk,, dan denk ik vaak:"goh, was ik maar cameravrouw geworden" dan had ik ook hiervoor gekozen. Helemaal geweldig.
Ik ben benieuwd naar het volgende verhaal.
met mij gaat het goed, zo ook mijn zwangerschap, ben nu 21 weken en het loopt voorspoeding. Vanochtend de 20 weken echo gehad. Als werkt, helemaal toppie!!
Luitjes tot de volgende keer.
Liefs Yuut
Hoi Sjoerd en Esmee,
geweldig hoe jullie je ervaringen met ons delen. En wat een prachtige foto's.
Ik wil maar 1 ding zeggen: Geniet!!!
Veel liefs, ik blijf jullie volgen.
Dikke kus en blijf gezond
Hee! Lang niets van jullie gehoord!! Waar brengen jullie de kerstdagen door?? Na het lezen van het verhaal van Borneo moeten we toch wel heel eerlijk zeggen dat we spijt hebben daar niet te zijn geweest! WAT SUPER!!!
Wij willen jullie hele fijne feestdagen wensen! En een fantastisch 2010 waar er nog heel veel plekjes op de wereld ontdekt worden ;)
Liefs Vincent & Elke
hoi sjoerd en esmee
wij volgen jullie avonturen en zijn stinkend jaloers.
wij zullen wel werken hoor.(grapje)
nog heel veel plezier en behouden reis en een keigoed 2010. Groeten.